جراحی زیبایی برداشتن خال
خال در علم پزشکی "نووس" نامیده میشود و از تعدادی سلول های رنگدانه دار تشکیل شده است که به صورت نقاط تیره در پوست بدن دیده میشود. در زبان انگلیسی به خال اصطلاحا " Beauty Mark" یا نشانه ی زیبایی گفته می شود. خال به عنوان نشانه ی زیبایی در قرن هجدهم در اروپا مطح شد و کم کم از رونق افتاد. البته هنوز هم بعضی از خال ها باعث زیبایی بیشتر چهره می شوند اما بعضی از خال ها به خاطر بزرگی و یا محل قرار گرفتن آن ها دردسر ساز هستند و افراد، اقدام به برداشتن خال می کنند.
تعدادی از خال ها از کودکی در بدن وجود دارند که به آنها خال های مادرزادی و بعضی دیگر در طول دوران زندگی به وجود می آیند که به آن ها خال های اکتسابی گفته می شود. وجود خال زمینه ی ژنتیکی دارد و در افراد سفید پوست بیشتر دیده می شود. هرفرد بزرگسال تا بلوغ حدود۲۰ تا ۳۰ خال خواهد داشت. اکثر خال ها بی خطر و غیرسرطانی هستند و فقط خال هایی که دچار تغيير در رنگ، سايز، تقارن و شکل می شوند و یا خال هایی که بعد از ۲۰ سالگی ظاهر می شوند باید مورد بررسی پزشک قرار بگیرند.
در گذشته بیشتر افراد برای برداشتن خال هایی اقدام می کردند که به دلیل محل قرارگیری آن ها در معرض خطر بودند مثل خال هایی که در ریش و مو قرار دارند اما امروزه به دلایل دیگری نیز مثل احتمال بدخیم بودن خال و همینطور مسائل زیبایی خال ها مورد جراحی قرار می گیرند. خال های مشکوک به بدخیمی حتما باید نمونه برداری شده و به طور کامل برداشته شوند.
روش های غیر جراحی شامل لیزر و سوزاندن است. برداشتن بیشتر خال های مادرزادی و یا خال هایی که پهن تر هستند با استفاده از لیزر نسبت به جراحی ارجحیت دارد اما چون خال به طور عمقی برداشته نمیشود احتمال برگشت آن وجود دارد. استفاده از لیزر سرپایی بوده و جای زخمی باقی نمی گذارد.
برداشتن خال به روش جراحی به سه روش انجام می شود:
احتمال برگشت خال در روش جراحی بسیار کم و نادر است. همچنین خال هایی که احتمال بدخیمی آن ها وجود دارد حتما باید توسط جراحی خارج شوند و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده شوند. زیرا لیزر خال را تخریب می کند و امکان آزمایش و بررسی آن وجود ندارد.
امکان برداشتن خال در هر سنی وجو دارد اما از آن جا که احتمال ایجاد خال های بیشتر در سن رشد وجود دارد می توان برداشت خال ها را تا کامل شدن رشد به تعویق انداخت. با این حال هیچ خطری برای انجام این کار در سنین پایین وجود ندارد.