جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی (rhinoplasty)
حتما شما هم افراد زیادی را میشناسید که بینی خود را جراحی کردهاند. طبق تحقیق مشترک انجمن راینولوژی ایران و دانشگاه جان هاپکینز امریکا، میزان جراحیهای زیبایی بینی در ایران ، هفت برابر آمریکا است. سالانه بیش از ۸۰ هزار مورد جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی در کشور انجام میشود و اغلب این افراد در گروه سنی ۱۷ تا ۲۵ سال قرار دارند. در واقع بهتر است بگوییم ما رکورددار جراحی بینی در جهان هستیم.
بزرگ بودن ساختار بینی جمعیت آسیا و خاورمیانه و تمایل افراد به کوچک کردن آن، افزایش احساس زیبایی و اعتماد به نفس پس از جراحی و همچنین وجود انحرافات شدید بینی و مسائل تنفسی دلایل عمده ی بالا بودن میزان جراحی های بینی در ایران هستند.
رینوپلاستی )Rhinoplasty( روشی است که بسیاری از عیوب بینی را اصلاح می کند. بعضی از شایع ترین اشکال نامطلوب بینی عبارتند از: بزرگ بودن اندازه بینی ، قوزدار بودن بینی ، افتادگی نوک بینی یا کم بودن زاویه بینی و لب، پهن بودن بینی، بزرگ بودن سوراخ های بینی، کجی بینی، زیاد بودن فاصله نوک بینی تا صورت، دررفتگی تیغه بینی و غیرقرینه بودن بینی، دو شاخه بودن نوک بینی، تغیر شکل نامطلوب بعد از عمل جراحی. امروزه رینوپلاستی سنتی کمابیش جای خود را به رینوپلاستی تقویتی داده است. در رینوپلاستی تقویتی هدف صرفا کوچک کردن بینی نیست، بلکه ممکن است قسمتهایی از بینی تقویت شده تا در عین حفظ عملکرد صحیح بینی، نتیجه نهایی زیباتر باشد.
رینوپلاستی عموما به دو روش انجام می شود، روش باز و روش بسته.
در روش باز پوست روی بینی به وسیله برش ظریفی که بین سوراخ های بینی انجام می شود، کاملا بلند میشود. در این روش دید پزشک بهتر بوده و قدرت مانور پزشک برای اعمال تغییرات فراهمتر است. در جراحیهای ترمیمی، تغیر شکل نامطلوب ناشی از ضربه، غیر قرینگی نوک بینی و مشکلات مادرزادی مثل لب شکری، روش باز ارجحیت دارد. همچنین در بینیهای گوشتی به منظور تقویت غضروفهای ضعیف و کمک به فرمدهی آنها روش باز مناسب تر به نظر میرسد.
اما در روش بسته برشها در داخل بینی زده میشود. با این حال در این روش نیز مانند روش باز پوست از استخوان جدا شده تا تغییرات لازم بر روی اسکلت بینی انجام شود. مزیت روش بسته نسبت به روش باز بهبودی سریعتر پس از جراحی و نبودن جای زخم در سطح خارجی بینی است. اما طبیعتا اعمال تغییرات اساسی در این روش محدودتر است. به طور کلی نبود برش پوستی در ناحیه کلوملا، کوتاهتر شدن زمان عمل و کاهش تورم پس از جراحی از مزیتهای روش باز و دید بهتر جراح، توانایی برای انجام عمل در بینیهای پر مشکل و سهولت در گذاشتن گرافتهای غضروفی و استخوانی یا پروتزها از مزایای روش بسته است.
انتخاب نوع بی هوشی در جراحی بینی به پیچیدگی جراحی بستگی دارد و میتواند به صورت بیهوشی عمومی یا بیهوشی موضعی باشد. جراح بینی معمولا متخصص گوش و حلق و بینی یا جراح پلاستیک است. در روزهای اول پس از جراحی، صورت پف کرده و اطراف چشم و بینی کبود و متورم است که حدودا پس از ۱۰ تا ۱۴ روز این علایم از بین میرود. کمپرس سرد میتواند تورم و درد را تا حدودی کاهش دهد. همچنین در موارد درد ممکن است پزشک مسکن تجویز کند.
یکی از شرایط حائز اهمیت در جراحی بینی محدودهی سنی مراجعین است. اگر جراحی قبل از سن بلوغ انجام شود، میتواند روی نتیجهی جراحی تاثیرگذار باشد و عوارضی را به دنبال داشته باشد. اغلب دختران در پایان ۱۶سالگی و پسرها در پایان ۱۸سالگی به بلوغ کامل رسیدهاند. اما از آنجا که تعداد زیادی از متقاضیان افراد بالای ۴۰ سال هستند، اگر وضعیت عمومی سلامت فرد نرمال باشد هیچ محدودیتی برای جراحی رینوپلاستی وجود ندارد.
یکی از مزایای مهم رینوپلاستی رضایت و آرامش روانی فرد پس از انجام این جراحی است. بسیاری از افراد به دلیل نارضایتی از فرم بینی خود، از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند و همین موضوع باعث انزوا و گوشهگیری آنان از جمع میشود. بنابراین اگر رینوپلاستی تحت هدایت یک پزشک حاذق، با دانش و تجربه کافی و با کمترین خطا انجام شود، میتواند تاثیرات روانی مثبتی در فرد متقاضی داشته باشد.
منبع: کلینیک تخصصی جراحی زیبایی ایران نوین